Bakterier fremtidens supersolkrem?

Vår strålende sommer!
Denne sommeren har vært fantastisk og den beste på flere år! Snart er det over og høsten nærmer seg. Men ikke riktig ennå. I følge meteorologene skal vi (i alle fall her i sør-øst) få kjenne den deilige sommervarmen noen dager til! Nydelig tenker nok de fleste, for de fleste av oss elsker vel sola. 🙂 Vi trenger den også for å holde oss friske.

Sola er vår viktigste kilde til vitamin D for å styrke beinbygningen og en rekke andre viktige prosesser i kroppen. Vi blir også i bedre humør og får mer overskudd. Bakdelen er at for mye sol kan føre til at vi blir syke. I verste fall får hudkreft dersom vi overdriver solingen og ikke beskytter oss på riktig måte.

Skyggejakten – konkurranse for 9. og 10. trinn.
På INSPIRIA har vi en skolekonkurranse for ungdomsskolens 8. og 9. trinn som pågår nå. Den heter SKYGGEJAKTEN og handler om – ja nettopp skygge for å beskytte barn og unge mot for mye sol. Det å ha muligheten til å gå i skyggen deler av dagen er svært viktig og jo yngre man er, jo viktigere er det. Vi er så heldige at vi har fått støtte fra Gjensidigestiftelse til å gjennomføre dette hos oss!

Sjekk ut videosnutten vi laget:

Hudkreft
Hudkreft er den nest vanligste kreftformen i Norge, hos begge kjønn og antall tilfeller øker stadig. De som forsker på dette mener det skyldes at vi har endret sol-vanene vår; vi reiser oftere til syden, blir oftere solbrente og soler oss i solarium. Norge ligger faktisk på 4 plass i verden i antall hudkreft tilfeller pr. år – til tross for at vi har såpass lite sol! De gode solstrålene kan altså bli onde i store doser.  UV-strålene fra sola er elektromagnetisk stråling med kortere bølgelengde enn synlig lys. UV-stråling deles inn i UVA-, UVB- og UVC-stråling, ut fra hvor energirik den er. Jo kortere frekvens, desto høyere energi.

Hva har betydning for UV-strålingen som når jorda?

  • Tykkelsen på skydekket – jo tykkere skydekke, desto mindre UV
  • Tykkelsen på ozonlaget – jo tykkere ozon, desto mindre UV
  • Hvor høyt på himmelen sola står, noe som avhenger av breddegrad, årstid og tid på dagen – høy sol gir mer UV
  • Refleksjon fra snø og vann – UV-strålingen er høyere ved vannet og når det er snø

Du kan lese mer om UV-stråler her: Hva er UV-stråling? – Statens strålevern

hender-barn_m

Bilde lånt fra Kreftforeningens nettbutikk.

Her ser du bilde av «magiske» UV-perler som er hvite, men som får masse farger når de utsettes for UV-stråler. Disse kan kjøpes på nett og kan jo være en super bursdagsgave. Rimelige er de også!

Hvor mye kan vi da være i sola uten å bli syke? Heldigvis er hudkreft den kreftformen som lettest kan forebygges. Faktisk 90-95% av alle tilfeller kan forebygges. Kreftforeningen anbefaler følgende solvett-regler:

  1. Ta pauser fra sola – unngå å bli solbrent
  2. Bruk klær, solhatt og solbriller
  3. Bruk solkrem med minst faktor 15
  4. Unngå solarium – det øker risikoen for føflekkreft

Du kan lese mer om dette her: Sol, solarium og kreft – Kreftforeningen

MEN, selv om dette er litt trist lesing er det GODE NYHETER på vei.
Nylig oppdaget norske forskere en mikroorganisme som kan bli nyttig i framtidens solkrem. Bakterien, som har det latinske navnet Micrococcus luteus, lever i Trondheimsfjorden og har en egenskap som er både sjelden og ettertraktet i kosmetisk og medisinsk sammenheng: Den har et pigment som kan absorbere UV-ståler med lang bølgelengde (350 – 475 nanometer).

6381655745_79a9186f81

Illustrasjonsfoto: Flickr, Nathan Reading, (CC BY 2.0)

UV-stråler med lang bølgelengde er nettopp assosiert med flere typer hud- og føflekk-kreft. I dag finnes det ikke solkremer som klarer å filtrere ut denne typen stråler. Men nå har det norske selskapet Promar as tatt ut patenter på å både produsere og å bruke det lysfiltrerende stoffet fra bakterien i framtidens solkrem. Det har de gjort ved hjelp av forskere fra SINTEF. «Strålende» nyheter, bokstavelig talt!

Her kan du lese mer om dette: Lager supersolkrem av fjord-bakterie | Gemini

Så selv om sommeren er på hell – husk å beskytte deg ennå litt til, siden på fjellet til vinteren og i påskesola når den tid kommer 🙂

Fortsatt god sommer og nyt sola med måte!

Forfatter: Trine Øiestad-Waglen