Hvorfor lukter våren dritt?

drittvår

Endelig er våren i lufta! Et lett søtlig drag av løvet som falt i fjor blandes med forventningen om deilig duft av vårblomster… Men vent nå litt… Hva er dette? Spy? Avføring? Ææææsj!!!

Vi kan ikke skylde på late hundeeiere
Det er mye som dukker fram under snøen som stadig smelter unna. Og når man står der i stanken som ofte kommer om våren, er det kanskje lett å skylde på noen av de mest synlige luktkildene snøsmeltingen avslører. Hundeeiernes synder fra vinteren som gikk, er ikke særlig delikate der de ligger, og lukter vondt. Dette vet vi. Men uansett hvor ekkelt hundebæsj er, kan ikke late hundeeiere få hele skylda for den uønskede vårlukten. De som har skylden for lukta er små og usynlige, og kommer neppe heller til å ta ansvar med poser i lommene.

vårdritt

Det er jordbakteriene som har skylden! 
Den største kilden til vond lukt om våren er faktisk jordbakterier. Som navnet sier, lever de i jorden. Det er ikke så enkelt om vinteren, når vann og is tetter porer og stenger luft og friskt vann ute. Det fører til mangel på oksygen. De fleste organismer skaffer seg energi til livsprosessene ved å forbrenne karbohydrater eller liknende med oksygen. Når det ikke finnes nok oksygen, må organismen bruke alternative metoder, eller dø.

Melkesyre – et oksygenfritt alternativ
Til og med menneskekroppen har et slikt oksygenfritt alternativ til bruk i nødstilfeller. Du har sikkert opplevd å løpe så fort og lenge at det begynner å svi i musklene. Det som svir er melkesyre. Melkesyren dannes når musklene bruker energi så fort at kroppen ikke klarer å skaffe oksygen raskt nok. Da startes et alternativ til forbrenning i musklene. Glukose spaltes til melkesyre i stedet for å forbrennes. Dette gir energi, men det gir mye mindre energi enn forbrenning, og cellene blir ikke kvitt melkesyren. Etter hvert blir det så mye melkesyre at musklene hemmes og vi opplever smerte. Dette er en kortvarig nødløsning til spurtbruk.

vårdr
Det er vel fint å sitte i skolegården uten drittlukt?

Det er smørsyren som lukter
Jordbakteriene trenger en mer permanent løsning enn muskelcellene våre. De benytter seg av en oksygenfri prosess, litt som melkesyreprosessen hos oss, men som gir 50 % mer energi. I motsetning til muskelcellene våre, kan bakteriene skille ut sine biprodukter og fortsette prosessen så lenge de får tak i karbohydrater. Det som er litt dumt, er at biproduktet av denne prosessen ikke er melkesyre, som ikke lukter så mye, men smørsyre, som lukter…

For å si det sånn: Smørsyre er et av de stoffene som får spy og bæsj til å lukte vondt. Skikkelig vondt. I tillegg finnes det bakterier som klarer seg uten oksygen nede i gjørma som danner hydrogensulfid, en gass som lukter råtne egg. Eller rettere sagt: Gassen som gir lukt til råtne egg. I tarmene til både mennesker og dyr finnes bakterier som lager begge disse stoffene, derfor er lukten kjent.

Det går heldigvis over
Når snøen trekker seg tilbake, og jordsmonnet tiner, frigjøres smørsyren og hydrogensulfidet som har bygget seg opp gjennom vinteren. Dermed vil det i en periode lukte ganske ille, helt til jorden er luftet ut for disse stoffene. Vi merker det særlig når større arealer har vært dekket av tett is store deler av vinteren. Men SÅ, når isen har smeltet, bakken har tørket opp og jorden er luftet ut, kommer duften av blomster og alle de gode, søte luktene som gjør at vi skjønner at sommeren snart er her.