7. desember

Putt et juletre på tanken til bilen din!
Kjenner du deg igjen? Jul og nyttår er vel overstått – treet står nakent igjen på stuegulvet etter at julekuler og glitter er høstet – hva skal vi gjøre med treet? Kaste det? Bruke det til ved? Forsøke å få det til å slå røtter på nytt?

Vi lanserer nå følgende spørsmål: Kan jeg putte et tre på tanken til bilen min?

Svaret er ja – det er faktisk mulig å lage drivstoff fra trær!
Trær består av blant annet cellulose. Cellulose er lange kjeder med sukkermolekyler. Ved å gå gjennom en helt spesiell prosess, så kan cellulosen “klippes” opp slik at det dannes frie sukkermolekyler. Sukkeret kan så gå gjennom en kjent prosess – nemlig gjæring. Og vips så har du alkohol – nærmere bestemt bioetanol.

Bioetanol er et miljøvennlig drivstoff som frigir godt med energi – nok til at selv busser kan kjøre på det.

Så tenk deg om neste gang du lurer på hva du skal gjøre med det slitne juletreet ditt – lag ditt eget biodrivstoff!

Flickr: standrandom (CC BY 2.0)