5. desember

Bli julegløgg før du har tatt en eneste slurk!
Deilig varm julegløgg en kald desemberkveld etterfulgt av trivelige samtaler og latter, eller brekninger og kvalme. Det valget bør være enkelt, men dessverre blir en del mennesker forgiftet av julegløggen hvert eneste år.

Kjeler med kobberbelegg + gløgg med lav pH = kvalme
Vanlig drikkevann har vanligvis svært lavt kobberinnhold. Når du bruker en kjele til å koke opp vann, og dette deretter avkjøles, avsettes små mengder kobber i kjelen. Når kjelen så brukes til å tilberede mat og drikke med lav pH-verdi på rundt 3, vil belegget løsne. Gløgg har lav pH.

Dette gjelder altså avsetting av kobber i vanlige kjeler. Kobber har en akutt irriterende virkning på slimhinnen i magesekk og tarm, og kan føre til brekninger eller oppkast. Symptomene kan komme allerede ti minutter etter inntak av små mengder kobber.

Trøsten er at det er enkelt å fjerne kobberet.
Kok opp vann med én prosent eddikvann. Eddiken vil i løpet av 15 minutter løse opp kobberbelegget. Deretter rengjør du kjelen grundig før du trygt kan bruke den til tilbereding av gløgg.

Det går selvfølgelig også an å bli kvalm og få brekninger av gløggen ved å miste et par flasker vin eller sprit i kjelen, men det er en annen forskningsstudie..