4. desember

Julen er jo tid for å kose seg, men det kan kanskje bli litt mer enn de flest av oss har godt av. Mange er opptatt av å spise litt sunnere så her er en oppskrift på nydelige småkaker med mindre fett og sukker. Disse smaker vel så godt som de tradisjonelle, slik at du kan kose deg med mye bedre samvittighet. Oppskriften er opprinnelig svensk og kakene kalles for “fågelkaker”.

Sunne fågelkaker
Innholdet av grov sammalt hvete gir kakene mer vitaminer, mineraler, sporstoffer og kostfiber enn vanlige julekaker. Solsikkekjernene gir en del fett, men av den hjertevennlige sorten. Velger du sjokolade med 70 prosent kakao, er denne rik på antioksidanter. Så her er det bare å mumse i vei!  Lette å lage er de også.

Ingredienser (Ca. 30 stk)
100 g smør, romtemperert
0.75 dl brunt sukker
1 stk egg
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 dl grov sammalt hvete
1 dl lettkokte havregryn
1 dl solsikkekjerner
0.5 dl hvetemel
100 g grovhakket mørk sjokolade
Fremgangsmåte

Rør smør og sukker luftig. Bland inn resten av ingrediensene. Form kakene med en teskje og plasser dem på en plate dekket med bakepapir.

Stekes i 12-15 minutter på 175 grader (150 grader i varmluftsovn).

 Flickr: Peter Pearson, (CC BY-SA 2.0)