Nøtt eller sannhet?

Vil du vite sannheten om nøtteblandingen du sitter der og spiser? Eller potetgullet du kaster i deg halvt liggende i sofaen på fredagskvelden?
Eller kjeksen, nachochipsen og sjokoladen som går ned på høykant?

Vet du hva du spiser?
Det som i alle fall er sant, er at det er vanskelig å være bevisst hva vi putter i oss uten kunnskap om nettopp – det vi putter i oss.

Nå tenker du kanskje at dette er nok et helseinnlegg med fokus på det farlige fettet. Og jeg er enig i at det kunne det absolutt ha vært, men dette innlegget har etiketten; MILJØ.

Mange typer av nøtteblandinger, potetgull, nudler, margarin, kjeks og også hudkremer og rengjøringsmidler inneholder palmeolje.

Faktisk er det ikke langt unna at vi kan si at DU spiser palmeolje hver dag!
Ta gjerne en titt på palmeoljeguiden til Regnskogfondet. Der kan du sjekke hvilke matvarer som inneholder palmeolje.

Hvor er palmeoljen fra?
Palmeolje, ofte forkledd som vegetabilsk olje på varedeklarasjonen, kommer fra palmetrær og nesten utelukket fra store palmeoljeplantasjer i Indonesia og Malaysia. Det triste er at arealet som benyttes til denne produksjonen skaffer palmeoljeindustrien seg ved å hugge eller brenne ned regnskogen.

Dyrearter forsvinner
Mange av selskapene bruker også ulovlige metoder og vold for å ta regnskogen fra menneskene som lever i og av skogen. I tillegg er flere dyrearter, blant annet orangutangen, utrydningstruet på grunn av de store inngrepene de siste årene.

Verdens forbruk av palmeolje er fordoblet de siste 10 årene, og det vil ikke gå lenge før en ny dobling hvis vi fortsetter i samme tempo. Regnskogmassakeren fortsetter som en følge av vårt forbruksmønster og ikke minst uvitenhet!

Gode alternativer
Nå har du fått et gløtt av sannhet om én av ingrediensene i det du putter i deg daglig. Forhåpentligvis gir sannheten om palmeoljen deg en vekker slik at du ser litt bedre etter når du velger potetgull eller nøtteblanding til helgekosen neste gang. For det finnes gode alternativer i produkter med raps- og solsikkeolje fra Norge og Norden:

Skriv under på oppropet mot palmeolje, du også.

Ikke spis regnskogen!

Bildet av orangutangene: Flickr, Rob & Jules, CC BY 2.0