Hvordan få juletreet til å vare helt til påske

Det er ikke et uvanlig problem: Man investerer i det flotteste juletreet hos juletreselgeren, men etter noen få dager ser det ut som noe man finner rundt nikkelgruvene på Kolahalvøya. Et brunt, ribbet skjelett av en gran står og vasser i en frodig, grønn dynge av barnåler som unger og kjæledyr drar ut over hele stua der de gjør sokkene dine til vrengte pinnsvin.

Hva gjør man for å unngå dette alt for vanlige problemet?
Man må planlegge litt. Problemet starter gjerne allerede før juletreet kommer inn i stua. Trær er levende vesener, og alt levende har en del faktorer som gir trivsel eller mistrivsel og død. Gran trives i både kulde og varme, men liker ikke brå overganger mellom kaldt og varmt. Derfor bør du gi treet mulighet til å venne seg til den høye temperaturen i stua. Sett det noen timer i garasjen eller kjelleren før du tar det inn.

Valg av tre er viktig
Edelgran og fjellgran har bedre nålefeste enn vanlig gran, og tåler dermed mer før de slipper nålene. Ulempen er at disse ser noe annerledes ut og gjerne er dyrere enn vanlig gran.

Sikre godt vannopptak
Når treet skal plasseres i juletrefoten er det enda noen grep som bør gjøres før man setter det fast. Treet ble neppe felt samme dag som du kjøpte det. Dermed er ganske sikkert mange av kanalene som trekker vann fra foten og opp i treet tettet av kvae. Dette fikser du med å kappe av 2 til 5 centimeter av bunnen av stammen før setter treet i foten. Noen setter treet ned i en bøtte varmt vann (50-70 grader) før det plasseres i foten. Dette skal hindre at kvae siver ut og tetter enden av kanalene som tar opp vann.

Bruk juletrefot som rommer nok vann
Når treet er på plass i foten, er det viktig at det aldri går tomt for vann. Invester i en juletrefot som har en romslig vannbeholder. De gammeldagse føttene i støpejern ser pene ut, men har beholdere som må fylles flere ganger om dagen om grana ikke skal tørke ut. Pass på at det hele tiden er nok vann i beholderen. Om du skal bort en helg, få naboen til å vanne grana. En helg er rikelig med tid for grana til å tømme beholderen, særlig om du har en stor gran som når helt til taket.

Surhetsgraden i vannet kan påvirke
Noen bruker sitronbrus eller sitronvann i vannet til grana. Dette senker pH-verdien i vannet, slik at det kanskje ligner mer på forholdene man finner der gran vokser. Hvor mye dette hjelper er vanskelig å fastslå, men grana tar ingen skade av det. Ellers kommer man i mål med rent vann også, om man har tatt forhåndsreglene som er nevnt over.

Bruker du noen lure triks for å få treet til å leve lenge nok?

Bilder: Ramona Zachariassen