Hva er tåke?

De siste dagene har INSPIRIA, som normalt er svært synlig fra E6, ligget innhyllet i tykk tåke mye av dagen. Da begynner man jo å lure på hvorfor. Og forklaringen er ganske enkel. Det skyldes hovedsakelig to ting: Luftfuktighet og temperatur.

Vanndamp
Vann i form av damp finnes alltid i luften. Er det mye vanndamp i luften, sier vi at luftfuktigheten er høy. Når luften er så full av vanndamp at den ikke kan holde på mer, sier vi at luften er mettet av vanndamp, eller at luftfuktigheten er 100 %. Tilføres det mer fuktighet da, vil det formes dråper og vi får tåke.

Om dette skjer høyt oppe i luften, kaller vi tåken for skyer. Eller om vi snur på det:

Tåke er skyer som dannes nær bakken

Hvor mye damp som kan være i luften uten at det formes dråper, varierer med lufttemperaturen. Høy temperatur gjør at luften kan holde på mer vann. Det er egentlig det samme prinsippet som gjør at vi kan løse mer sukker i varmt vann enn i kaldt.

Hvordan lages tåke da?
Tåke oppstår når varm, fuktig luft kjøles ned. Vanndampen som er løst i luften former bittesmå dråper fordi luften ikke lengre er varm nok til å holde på all fuktigheten.

Etter hvert som dråpene vokser i størrelse, tar tyngdekraften tak i dem og drar dem ned på bakken. Og når forholdene ute er som nå, med frossen mark, dannes det rimfrost og is når dråpene legger seg. Resultatet havner ofte i nyhetene: Kombinasjonen glatt føre og dårlig sikt øker risikoen for ulykker.

Utfordringen blir da å ha et klart hode når man ellers er omtåket. Om du synes denne artikkelen var tåkete, eller om du er av dem som liker å snakke om været med en utpreget besserwissermine, er denne artikkelen noe for deg.