Boden full av ren plast

Hva har shampoflasker, cherrytomater, H&M-katalogen, våtserviettene og krokanisen til felles?

– De er alle inntullet i en eller annen form for plastemballasje!

Plast
Plasten er vår tids mest brukte materiale til nettopp emballasje. Flere aktører kommer nå på banen og lanserer mer miljøvennlige materialer til dette formålet, og all honnør for dem for det. Likevel vil plast forbli den emballasjen vi river av og kaster mest av i mange år fremover.

Gjenvinning
Det trengs 2 kilo råolje til å produsere 1 kilo plast, og i forbrenningsprosessen slippes CO₂ ut i atmosfæren. Ved å gjenvinne plastemballasjen sparer vi miljøet for et utslipp- ja, tilsvarende 2 kilo olje per kilo plast!

Sortering av papp, papir og metall
Vi mennesker er generelt sett vanedyr, og vi trenger å ha gode systemer for å få ting til å fungere i hverdagen. Slik er det også med kildesortering av avfallet vårt. Nå tar vi det som en selvfølge at vi skal sortere papp og papir; selvfølgelig skal aviser og reklame i dunken med blått lokk! Vi er også godt på vei med glass- og metall.

Barna er flinke!
Klart det hjelper å se gode reklamefilmer av barn som sykler til gjenvinningsstasjoner for å sortere leverposteibokser, i tillegg til at ungene roper ut at vi ikke må kaste syltetøyglassene i den vanlige søpla; ”Er du helt tett eller, mamma?”

Vi må ikke glemme plasten!
Nå er det på tide at alle begynner å sortere plastemballasjen. Flere kommuner i Østfold har gode ordninger på dette allerede, og de siste kommer etter. Det er ingen grunn til at du og jeg skal henge etter når systemet er der. Å få en ny vane krever en begynnelse.

Hvorfor sortere?
Altså, for hver kilo plastemballasje som gjenvinnes reduseres CO₂ utslippene med 2 kilo – og hvis ikke det er motivasjon nok; Restavfallsvolumet reduseres med opptil 40 % når plast sorteres for seg, og du reduserer renovasjonskostnadene betydelige.

Boden full av ren plast
Jeg ser med glede frem til 1. januar. Da starter min kommune, Fredrikstad kommune, med plastsortering. Frem til det vokser berget av plastposer med ren plast i boden min – med litt over 1 pose hver uke.

Bilder: Agnete Sporild Olsen, klynslis (CC BY 2.0) og Horia Varlan (CC BY 2.0)